Bezva Kypr
Prohledat tento web
Kypr
Larnaka
Limassol
Paphos
Ubytování
Jídlo
Doprava
Zájezdy na Kypr
Mapa Kypru
Počasí na Kypru
Průvodci pro turisty
Krásná Francie
Krásná Itálie
Krásné Bulharsko
Krásné Chorvatsko
Krásné Portugalsko
Krásné Řecko
Krásné Španělsko
Krásné Tunisko
Krásné Turecko
Krásný Egypt
Moje Kanáry
Jídlo
Místní lidé jedí rádi a hodně, a proto nepatří zrovna k moc hubeným národům.
Jak je ve středomoří zvykem, i tady se obědvá později (mezi 13.30 a 15.30) a večeří ještě později (mezi 21.00 a 22.30).
OBLÍBENÉ KYPERSKÉ POKRMY
Předkrmy a dezerty:
Balloumi – sýr z ovčího mléka, podává se buď horký (uzený či grilovaný) nebo studený
Baklava – pečivo z těsta podobnému lískovém, s chutí medů a ořechů
Dolmadakia – vinné listy naplněné rýží, jehněčím masem a občas i mátou
Feta – řecký sýr Hoummous – pyré z kuřecího masa, olivového oleje a koření
Loukhoumi – turecká cukrovinka obalená v cukru a připomínající želé
Loukoumades – výrazně sladké kynuté koblihy, máčené v sirupu
Ktapodhi ksidhato – kořeněné chobotničky nařezané na kousky
Taramosalata – jikrová pasta s olejem, šťouchané brambory nebo měkký chléb bez kůrky a citrónová šťáva
Tzatziky – jogurt s okurkou, česnekem a kořením
Talattouri – kyperská varianta tzatziky okořeněná čerstvou mátou
Tachinosalata – pasta ze sezamových semínek a česneku
Souvlákia – kousky grilovaného vepřového ochucené olivovým olejem, bylinkami a citronem a podávané formou špízu
Polévky:
Augolemono – kuřecí vývar s citrónovou příchutí a zahuštěný vejcem a servírovaný s rýží
Trachanas – kyperská zdravá specialita z křupavé pšenice a jogurtu
Těstoviny:
Kypriakes ravioles – ravioly naplněné balloumi, vejci a mátou
Ryby:
zejména mečoun (xifias), cípal (barbounia) nebo malá středomořská rybka (psirika)
Maso a zelenina:
Aphelia – dušené jemné vepřové maso s červeným vínem a semínky koriandru
Kebab (Kleftiko) – grilované a okořeněné jehněčí maso se zeleninou
Patcha – ovčí hlava dušená s česnekem a citrónem
Papoutsakia – lilek naplněný mletým masem a rajčaty a politý rozšlehaným vejcem se strouhankou
Stifado – hovězí nebo telecí maso na jehle, ochucené vínem, cibulí a kořením
Nápoje
červené víno s tradicí z 12. století Commandaria
bílé víno Keo Hock, Aphrodite a Arsinoë
piva značek Keo a Leon
ouzo, ovocné kyselé brandy, …