Jídlo


Místní lidé jedí rádi a hodně, a proto nepatří zrovna k moc hubeným národům. 
Jak je ve středomoří zvykem, i tady se obědvá později (mezi 13.30 a 15.30) a večeří ještě později (mezi 21.00 a 22.30). 

OBLÍBENÉ KYPERSKÉ POKRMY


Předkrmy a dezerty: 
Balloumi – sýr z ovčího mléka, podává se buď horký (uzený či grilovaný) nebo studený 
Baklava – pečivo z těsta podobnému lískovém, s chutí medů a ořechů 
Dolmadakia – vinné listy naplněné rýží, jehněčím masem a občas i mátou 
Feta – řecký sýr Hoummous – pyré z kuřecího masa, olivového oleje a koření 
Loukhoumi – turecká cukrovinka obalená v cukru a připomínající želé 
Loukoumades – výrazně sladké kynuté koblihy, máčené v sirupu 
Ktapodhi ksidhato – kořeněné chobotničky nařezané na kousky 
Taramosalata – jikrová pasta s olejem, šťouchané brambory nebo měkký chléb bez kůrky a citrónová šťáva 
Tzatziky – jogurt s okurkou, česnekem a kořením 
Talattouri – kyperská varianta tzatziky okořeněná čerstvou mátou 
Tachinosalata – pasta ze sezamových semínek a česneku 
Souvlákia – kousky grilovaného vepřového ochucené olivovým olejem, bylinkami a citronem a podávané formou špízu 

Polévky:  
Augolemono – kuřecí vývar s citrónovou příchutí a zahuštěný vejcem a servírovaný s rýží 
Trachanas – kyperská zdravá specialita z křupavé pšenice a jogurtu 

Těstoviny: 
Kypriakes ravioles – ravioly naplněné balloumi, vejci a mátou 

Ryby:
zejména mečoun (xifias), cípal (barbounia) nebo malá středomořská rybka (psirika) 

Maso a zelenina: 
Aphelia – dušené jemné vepřové maso s červeným vínem a semínky koriandru 
Kebab (Kleftiko) – grilované a okořeněné jehněčí maso se zeleninou 
Patcha – ovčí hlava dušená s česnekem a citrónem 
Papoutsakia – lilek naplněný mletým masem a rajčaty a politý rozšlehaným vejcem se strouhankou 
Stifado – hovězí nebo telecí maso na jehle, ochucené vínem, cibulí a kořením 

Nápoje 
červené víno s tradicí z 12. století Commandaria
bílé víno Keo Hock, Aphrodite a Arsinoë
piva značek Keo a Leon
ouzo, ovocné kyselé brandy, …